PROGRAMMA'S

Een beweegprogramma is een oefenprogramma voor mensen met een bepaalde, meestal chronische aandoening. Alle beweegprogramma’s die bij Fysiotherapie Hoogezand-Sappemeer worden aangeboden worden individueel afgestemd op de patiënt.

Onze beweegprogramma’s dragen bij aan het opbouwen en behouden van een actieve leefstijl met als doel om langer mobiel blijven. Er wordt gewerkt aan uw conditie, kracht, mobiliteit en stabiliteit binnen een op maat gemaakt oefenschema, waarbij rekening wordt gehouden met uw beperkingen en klachten.
 

ARTROSE PROGRAMMA

Wat is artrose? Artrose is een ziekte van de gewrichten, vaak van de heup en de knie. Bijna een miljoen Nederlanders hebben artrose in deze gewrichten. Artrose is chronisch en langzaam progressief. Chronisch betekent dat het niet meer over gaat. Langzaam progressief betekent dat het langzaam erger wordt. Vaak krijgt u pas klachten als de kwaliteit van het kraakbeen al een tijd achteruit is gegaan. Artrose tast het kraakbeen aan en ook allerlei andere structuren in en rondom het gewricht, zoals het bot en de spieren. Wat zijn de klachten van artrose? Artrose kan de volgende klachten geven: * Pijn * Stijfheid * Spierzwakte * Instabiliteit van de knie * Krakend geluid bij bewegen * Minder beweging van het gewricht mogelijk * Ontsteking van het gewricht * Een afwijkende stand van uw knie (O- of  X-benen) * Moeheid * Moeite met activiteiten en met het dagelijkse leven Doel: Het doel van het beweegprogramma is om mensen die door de artrose een inactieve levensstijl hebben gekregen, actiever te krijgen waardoor men gaat voldoen aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (5 dagen per week een half uur matig intensief bewegen).  

LEES MEER

CLAUDICATIO INTERMITTENS OF ETALAGEBENEN

Wat is claudicatio intermittens of: wat zijn etalagebenen?   Na een stukje lopen komt pijn, kramp of vermoeidheid in uw been opzetten. Steeds moet u even stilstaan om de pijn te laten zakken. Dat kan wijzen op claudicatio intermittens, beter bekend als ‘etalagebenen’. Want wie met deze klachten in een winkelstraat loopt, lijkt steeds even stil te staan om een etalage te bekijken. Het is echter ook mogelijk dat de klachten pas merkbaar worden als u sneller gaat lopen, fietst, trap loopt of op moeilijker begaanbaar terrein loopt, zoals in het bos of op het strand.  De behandeling van etalagebenen: De behandeling is erop gericht om problemen door de klachten te beperken en het risico van slagaderverkalking te verkleinen. Sommige patiënten hebben genoeg aan het wandeladvies. Er is echter ook een groep patiënten die intensievere begeleiding door een fysiotherapeut nodig heeft. Soms is zelfs een ingreep in het ziekenhuis (dotter of bypass) nodig om de vernauwing van het bloedvat op te heffen. Ook na zo’n operatie kan een fysiotherapeutisch onderzoek gewenst zijn. Dan wordt vooral uw manier van lopen bekeken waarna mogelijk een fysiotherapeutische behandeling volgt. 

LEES MEER

CHRONISCH

Bij mensen met een chronische aandoening zoals Diabetes Mellitus, COPD of hartfalen levert lichamelijke activiteit vaak veel winst op. Toewerken naar een actieve leefstijl en deze handhaven, waardoor u dagelijkse activiteiten beter uitvoert.

LEES MEER

HYDROTHERAPIE

Heeft u last van uw gewrichten en voelt extra belasting niet prettig of ronduit zwaar? Heeft u al aan bewegen in het water gedacht? Fysiotherapie in het water of hydrotherapie, kan de belasting van uw gewrichten enorm verminderen terwijl u wel uw kracht, stabiliteit en mobiliteit traint. Bent u herstellende van een ziekte of operatie? Heeft u een chronische aandoening en is bewegen pijnlijk of lastig?   Bewegen in het water is ideaal wanneer u moeite heeft met bewegen. Denk dan bijvoorbeeld aan: gewrichtsklachten, zoals artrose, reuma of fibromyalgie. Maar ook als u herstellende bent van een ziekte of operatie, of bij de ziekte van Parkinson of Multiple Sclerose.

LEES MEER

VET SPORTIEF

Vet Sportief is een beweegprogramma voor kinderen vanaf 8 jaar, die overgewicht hebben en/of motorisch minder vaardig zijn. Hierdoor is het mogelijk dat kinderen minder goed mee kunnen komen tijdens de gymles of bewegingsactiviteiten minder lang kunnen volhouden. Voor deze kinderen hebben wij een programma ontwikkeld bestaande uit beweeglessen en spellenmiddagen. Het stimuleren van bewegingsactiviteiten en gezond (voedings-)gedrag en verminderen van inactiviteit. Hierdoor hopen we dat kinderen meer plezier in bewegen krijgen en motorisch vaardiger worden. Na afloop van het programma hopen we dat de kinderen voldoende blijven bewegen en zowel de kinderen als de ouders meer kennis hebben gekregen van gezonde voeding.

LEES MEER

VALLEN VERLEDEN TIJD

Uit onderzoek is gebleken dat ouderen een grotere kans hebben om te vallen dan jongeren. Dit helaas met alle gevolgen van dien, denk aan botbreuken en angst om te bewegen. In onze praktijk bieden wij het programma Vallen Verleden Tijd aan. Onderzoek heeft aangetoond dat er minder valincidenten zijn bij deelnemers aan het programma en dat de angst om te vallen aanzienlijk afneemt. Het verkleinen van het aantal valincidenten Wegnemen van angst om te vallen Toename van zelfverzekerdheid

LEES MEER

OTAGO

Voorkomen van vallen door valpreventie! Valpreventie is geschikt voor thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. Het valrisico kan bepaald worden door een professional die gebruik maakt van de Valrisico test. Wat kan u nu al doen om de eerste stap te zetten om vallen te voorkomen? * Laat uw ogen regelmatig controleren * Check in combinatie met uw huisarts welke medicatie het valrisico verhoogt. * Maak uw huis veilig, voorkom los liggen spullen zoals kleedjes of snoeren. * Draag stevige schoenen voor stabiliteit.   En wat kunnen wij als praktijk u bieden? Binnen onze praktijk maken wij nu ook gebruik van OTAGO. OTAGO is het oefenprogramma ter verbetering van spierkracht en balans maar ook voor het verbeteren van zelfvertrouwen. Hiermee neemt het aantal valongevallen met 35% af!  

LEES MEER

PODOLOOG

Ik ben Robert Datema, Register Podoloog. In 2011 ben ik afgestudeerd aan de academie voor  podologie A. HBO opleiding , voet en enkel. En toen de vervolg studie gedaan podologie B en afgestudeerd in 2013 met positief gevolg. Als Podoloog B ben ik bevoegd om klachten houding gerelateerd te behandelen en tevens voet en enkel klachten.   Vanaf september 2015 ben ik begonnen met spreekuren in Hoogezand en heb mij verbonden met Fysiotherapie Hoogezand om zo een samenwerking aan te kunnen gaan met de andere specialisten van Gezondheidscentrum de Pleiaden. Achtergrond: Mijn achtergrond ligt in de schoenen Ik heb jarenlang een tweetal schoenenzaken gehad in Paterswolde en Drachten en daar heb ik de affiniteit met de steunzolen gekregen en aan de opleiding begonnen, en verder gegaan in de Podologie.   Wat doet een Podoloog: Houding is een essentieel onderdeel en verdient meer aandacht. Wanneer de houding  van een cliënt niet optimaal is,  kunnen lichamelijke klachten als pijn of vermoeidheid gevoel, eelt vorming of drukplekken ontstaan onder de voet. Daarom is de samenwerking tussen de fysiotherapeut en de Podoloog belangrijk en draagt bij aan een effectieve behandeling. Een Podoloog behandelt patiënten met voetklachten of klachten die voortvloeien uit het niet goed functioneren van de voeten. De patiënt komt bij de Podoloog op eigen initiatief of na verwijzing door een huisarts, fysiotherapeut, pedicure. Het werk van de Podoloog gaat verder dan dat van de pedicure. Belangrijk in dit geval is, dat dankzij de Podoloog in bepaalde gevallen een orthopedische ingreep uitgesteld kan worden of zelfs niet nodig is  

LEES MEER
Copyrights © 2024 All Rights Reserved by Fysiotherapie Hoogezand - Sappemeer
Privacy Policy